asdadas

Вести

1.Ресвератрол, дијабетес и дебелина

Повеќе од една третина од возрасните во Соединетите Држави страдаат од оштетувања во метаболизмот на гликозата.Овие оштетувања вклучуваат отпорност на инсулин, дефекти во секрецијата на инсулин, нарушена сигнализација на инсулинските рецептори, неможност да се користат мастите за енергија, поврзани нарушувања во липидните профили и зголемени проинфламаторни цитокини.Ресвератролот ја подобрува чувствителноста на инсулин, толеранцијата на гликоза и липидните профили кај дебели или метаболички абнормални луѓе.Се покажа дека ресвератролот ги намалува концентрациите на гликоза и инсулин на гладно, го подобрува HbA1c, го зголемува HDL и го намалува ЛДЛ холестеролот и хипертензијата.Откриено е дека ресвератролот ја подобрува активноста на метаболичките сензори, вклучително и SIRT1 и AMP-активирана протеин киназа

obesity2

Ресвератролот е фитоалексин, супстанца произведена од одредени растителни видови на места на зараза од патоген.Функционира со инхибиција на растот на бактерии или габи, што го покрена прашањето како ресвератролот може да влијае на растот и пролиферацијата на еукариотските клетки.Утврдено е дека ресвератролот го инхибира растот и пролиферацијата на неколку човечки клеточни линии на рак, вклучувајќи ги дојката, дебелото црево, црниот дроб, панкреасот, простатата, кожата, тироидната жлезда, белите крвни зрнца и белите дробови.Севкупно, се покажа дека ресвератролот го инхибира започнувањето, промовирањето и прогресијата на ракот.


Време на објавување: јули-07-2022 година

Оставете ја вашата порака:

Напишете ја вашата порака овде и испратете ни ја.